• documentaire Archibelge - productie Off World
Media

Avant-première 'Archibelge' en aansluitend debat 'Leven aan zee over 100 jaar'

ma, 04/05/2015 - 20:00

Op 4 mei wordt in Vrijstaat O. de avant-première van de 3-delige documentaireserie Archibelge getoond met aansluitend een debat over de toekomst van onze kustlijn.

Archibelge

België heeft op zijn zachtst gezegd een bijzondere look. Nergens anders ter wereld kom je deze bizarre en intrigerende vorm van urbanisatie tegen. Of beter, elk gebrek aan urbanisatie. De documentaireserie Archibelge benadert de typische fenomenen van onze Belgische architectuur vanuit onszelf, de Belg die de fascinerende diversiteit aan gebouwen bouwt en dagdagelijks gebruikt. We vragen ons af hoe België tot haar huidige uitzicht is gekomen en hoe het verder moet. Archibelge is een fascinerende reis langs de Belgische steenweg op het platteland, via Brussel, tot aan de Belgische kust.

Archibelge is een 3-delige documentaireserie van Sofie Benoot, Olivier Magis en Gilles Coton. Archibelge wordt uitgezonden op Canvas op 6 mei (Brussel op Zoek naar Zichzelf), 13 mei (De Steenweg) en 20 mei (Met Zicht op Zee) telkens om 21.30 uur. Op de avant-première wordt een exclusieve preview van de aflevering 'Met Zicht op Zee' getoond. Bekijk hier de trailer.

 

Debat Leven aan zee over 100 jaar

Tegen 2100 dreigt de zeespiegel door de klimaatverandering met meer dan een meter te stijgen. Om het kustlandschap te beschermen, moeten drastische keuzes worden gemaakt. De tijd dringt en een gezamenlijke aanpak is noodzakelijk. Momenteel is er geen globale toekomstvisie op de verdere ontwikkeling van onze kustlijn, en die is broodnodig. Hoe moet het verder met de toeristische ontwikkeling en de toenemende vergrijzing aan de kust? Kunnen we opnieuw jonge gezinnen aantrekken? Moet het woonbeleid op lange termijn aan de kust helemaal omgegooid worden? Blijven we de Atlantic Wall de hoogte injagen of kunnen we een collectieve samenwerking aangaan met de vastgoed- & bouwsector? Kustgemeentes zullen in de toekomst moeten samenwerken om een gestroomlijnde toekomstvisie te ontwikkelen die ons allemaal aangaat.

Joachim Declerck (Architecture Workroom Brussels), Marc Martens (voorzitter Oostende Werft & architect-stedenbouwkundige BA-P) en Patrick Deklerck (burgemeester Blankenberge, economisch geograaf en stedenbouwkundige) gaan in debat.

Praktisch

Wilt u de avant-première en het debat bijwonen? Graag uw aanwezigheid (met vermelding aantal personen) bevestigen voor 2 mei 2015 via mail naar production@offworld.be. De toegang is gratis. Start om 20 uur.

Voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met Off World via mail (frederik@offworld.be) of +32 (0)2 412 40 40.

Archibelge is een productie van Off World in co-productie met Playtime Films, Canvas, RTBF en Entre Chien et Loup, met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds, Screen Flanders en Agentschap Ondernemen, le centre duc Cinéma et de l'Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Wallimage/Bruxellimage en het Media-programma van de Europese gemeenschap.