• School Peter Pan in Sint-Gillis (Brussel), circa 1967, Léon Stynen i.s.m. Paul De Meyer en Paul Meekels. (Archief Paul De Meyer) (Fotograaf H. Kessels) (Collectie Vlaams Architectuurinstituut. Langdurige bruikleen Vlaamse Gemeenschap)
Tentoonstelling

Expo | Léon Stynen, architect

vr, 12/10/2018 - 14:00 tot zo, 20/01/2019 - 19:00

In het najaar van 2018 organiseren het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel een overzichtstentoonstelling over architect Léon Stynen.

De tentoonstelling 'Léon Stynen, architect' toont stukken uit het rijke archief van Stynen met iconische ontwerpen, vanaf de eerste schets tot de voltooiing. Het archiefmateriaal komt verder tot leven met eigentijdse en recente architectuurfotografie, maquettes, stukken uit privécollecties en getuigenissen van vroegere collega's, medewerkers en opdrachtgevers. Het architectenbureau Eagles of Architecture bedacht de scenografie. Beelden van fotograaf Filip Dujardin tonen een hedendaagse impressie van het oeuvre van Stynen.

Weinig Belgische architecten hebben zò'n markant en verscheiden oeuvre nagelaten als Léon Stynen (1899-1990). Meer dan vijftig jaar lang, van de vroege jaren 1920 tot aan het einde van zijn professionele loopbaan in 1977, was hij actief als architect, stedenbouwkundige en designer. Hij was over het hele land werkzaam, met een grote voorliefde voor zijn geboortestad Antwerpen. Zijn faam dankt hij niet alleen aan zijn oeuvre, maar ook aan zijn rol in het onderwijs en aan zijn engagementen in talrijke belangenverenigingen en socio-culturele organisaties. In alle publicaties over de Belgische architectuurgeschiedenis staat Stynen vermeld als een van de toonaangevende architecten van zijn generatie. Enkele sleutelwerken van het modernisme in België staan op zijn naam.

Curatoren Bart Tritsmans en Nina Serulus over Léon Stynen:

 

Léon Stynen kreeg zijn opleiding tot architect aan de Antwerpse academie. Naast de realisatie van een belangrijk architecturaal oeuvre speelde hij ook een grote rol in de ontwikkeling van het architectuuronderwijs en de uitbouw van beroepsstructuren in België. Hij werd in 1948 directeur van de architectuurafdeling van de academie van Antwerpen. In 1950 volgde hij Herman Teirlinck op als derde directeur van het Hoger Instituut voor de Sierkunsten Ter Kameren. In 1963 werd hij de eerste nationale voorzitter van de toen opgerichte Orde van Architecten. In 1939 ontwierp Stynen samen met Henry van de Velde en Victor Bourgeois het Belgisch paviljoen voor de wereldtentoonstelling in New York. Bekende gebouwen van Stynen zijn deSingel (fase 1 en 2), de BP-building, de casino’s van Oostende en Knokke.

Architectuurparcours
Combineer een bezoek aan de expo ‘Léon Stynen, architect’, met een ontdekkingstocht doorheen kunstcampus deSingel en ervaar de architectuur van Stynen door de lens van fotograaf Filip Dujardin. Of bewonder de installatie Stynen op schaal van het architectenbureau Eagles of Architecture in samenwerking met studenten Architecturale Vorming en Houttechniek.

Opening

donderdag 11 okt 2018 om 20u in deSingel (Blauwe zaal)

Programma:

  • Welkom door Sofie De Caigny (directeur Vlaams Architectuurinstituut)
  • Toelichting tentoonstelling door Bart Tritsmans en Nina Serulus (curatoren 'Léon Stynen, architect')
  • Gesprek over de hedendaagse betekenis van Léon Stynen met Filip Dujardin (architectuurfotograaf), Bart Hollanders (architect Eagles of Architecture) en Dirk Laureys (collectiebeheerder Vlaams Architectuurinstituut)
     

Herbeluister de opening van de tentoonstelling op 11 okt 2018:

 

Stynen2018
De tentoonstelling over Léon Stynen maakt deel uit van een breder programma, waaronder de Architectuurkabinet-tentoonstellingen 'Stynen kiest kunst' en 'Stynen in Chandigarh', en het verschijnen van een nieuwe publicatie 'Léon Stynen. A Life of Architecture (1899-1990)'. Meer info op stynen2018.be of volg #stynen2018

Het archief van Léon Stynen wordt bewaard door het Architectuurarchief Vlaanderen en vormt een belangrijk vertrekpunt voor de tentoonstelling. 

deSingel organiseerde in 1990-1991 een tentoonstelling rond het werk van Stynen.

rondleidingen
zo 28 okt 2018 en zo 2 dec 2018
14u | €5
reserveren verplicht via tickets@desingel.be of +32 (0)3 248 28 28

groepsrondleiding
max. 20 pers. | op aanvraag
€60 | reserveren via www.expeditiedestad.be

Praktisch
Expo deSingel Internationale Kunstcampus
Open van woensdag tot zondag van 14 tot 19u en bij avondvoorstellingen tot 22u, gesloten op maandag en dinsdag. Open op feestdagen, uitgezonderd 25 dec en 1 jan. Open op 24 dec en 31 dec tot 16u.
Gratis

Extra informatie

Organisatie: 
Vlaams Architectuurinstituut, deSingel internationale kunstcampus, Provincie Antwerpen
Locatie: 
deSingel - Expozaal en parcours kunstcampus
Website: 
www.vai.be