• Poster Nova voor Le chantier des gosses, Jean Harlez
  • Still uit Le chantier des gosses, Jean Harlez

Filmprogramma rond Brussel en de Marollen in Cinema Nova

do, 09/01/2014 - 17:00 tot zo, 23/02/2014 - 22:00

In Cinema Nova kan u deze maand terecht voor een programma rond de vergeten Brusselse cineast Jean Harlez.

Harlez, die het vak leerde bij Charles Dekeukeleire, portretteert in zijn neorealistische prenten de kinderen en bewoners van de Marollen in de jaren 1950. De volkse buurten in de schaduw van het Justitiepaleis zijn in volle transformatie: de eerste betonnen woontorens verrijzen, als oplossing voor de schrijnende woonomstandigheden in de oude huizen. Het dagelijkse leven van de bewoners wordt er aanvankelijk evenwel niet aangenamer op, door onteigeningen en grootschalige werven met de nodige stof- en geluidsoverlast als gevolg.

De sociaal gedreven prenten bieden een unieke inkijk in de stedenbouwkundige ontwikkelingen van de periode voor Expo 58 en de weerslag van de moderniseringsgolf op een achtergesteld stedelijk gebied.

Behalve de films 'Les gens du quartier' en 'Le chantier des gosses' van Harlez zelf vertoont Nova een reeks verwante films, met Brussel, de Marollen en hun bewoners in hoofd- of bijrollen, zoals 'La bataille de Marolles' uit 1969 over bewonersprotesten of meer recente kortfilms. Filmvertoningen worden vaak gecombineerd met duiding en interviews met betrokkenen.

Het programma vindt u op de website van Cinema Nova

Een reportage over cineast Jean Harlez vindt u op www.cobra.be.

 

Extra informatie

Organisatie: 
Cinema Nova
Locatie: 
Arenbergstraat 3, 1000 Brussel