Lezing en congres

Internationaal symposium / Architectural History as [applied] science

wo, 09/11/2011 tot do, 10/11/2011

Op 9 en 10 november vond naar aanleiding van het emeritaat van prof. Luc Verpoest het internationaal symposium rond 'Architectural History as [applied] science' plaats in het gebouw van Provincie Vlaams-Brabant, te Leuven. Dit symposium ontstond op initiatief van alumni, collega's en vrienden van de professor en werd gemeenschappelijk georganiseerd door CVAa, KU Leuven, VUB, UA en Provincie Vlaams-Brabant. Het thema was het spanningsveld van de architectuurgeschiedenis als al dan niet toegepaste wetenschap. Voor het symposium werd in november 2010 een internationale call for papers verspreid, op basis waarvan 11 sprekers werden geselecteerd.

Na zijn diplomering als ingenieur-architect in 1969 en de voltooiing van een doctoraat in 1984 aan de KU Leuven, was Luc Verpoest tot 1 oktober 2010 professor geschiedenis van de architectuur 19de-20ste eeuw en monumentenzorg aan dezelfde universiteit. Als docent vormde hij mee verschillende generaties architecten, kunsthistorici en monumentenzorgers. Hij voerde onderzoek naar het architectuuronderwijs in België, de katholieke neogotische beweging en de geschiedenis, theorie en praktijk van de monumentenzorg. Daarnaast was hij actief in de monumentenzorgpraktijk, binnen het RLICC, als voorzitter van Monumentenwacht Vlaanderen, als medeoprichter van DOCOMOMO Belgium en als lid van verschillende adviesraden en verenigingen (waaronder de adviesraad van het CVAa).

Het CVAa werkt mee aan een publicatie op basis van dit symposium. Het boek zal verschijnen in de KADOC-Artesreeks van de Universitaire Pers Leuven, met Inge Bertels, Andrew Leach en Ellen Van Impe als editors. Publicatie is voorzien in 2014. Het boekproject kreeg de steun van het Departement ASRO van de KU Leuven en KADOC-KU Leuven.

 

 

Extra informatie

Organisatie: 
CVAa - KULeuven - VUB - UA - Provincie Vlaams-Brabant
Locatie: 
Provinciehuis Vlaams-Brabant
Contactpersoon: 
Ellen Van Impe
E-mailadres: 
cvaa@vai.be