• DAM Frankfurt
Tentoonstelling

MAATWERK MASSARBEIT. Architektur aus Flandern und den Niederlanden

za, 08/10/2016 - 11:00 tot zo, 12/02/2017 - 18:00

De tentoonstelling MAATWERK MASSARBEIT. Architektur aus Flandern und den Niederlanden in het Deutsches Architekturmuseum Frankfurt belicht aan de hand van een zestigtal maquettes het maatwerk, de precisie en het vakmanschap in de Vlaamse en Nederlandse architectuur van de voorbije dertig jaar.

De laatste drie decennia kende de architectuur ten noorden en zuiden van de grens tussen Vlaanderen en Nederland een uitermate boeiende, maar op het eerste zicht erg uiteenlopende ontwikkeling. Terwijl de internationale beeldvorming over de Nederlandse architectuur vanaf de jaren negentig gedomineerd werd door het beeld van ‘Superdutch’, bleef de Vlaamse architectuur lange tijd onzichtbaar voor een buitenlands publiek.

Toch evolueerde ook de architectuur in Vlaanderen op fundamentele wijze, al bleef dat buiten de spotlights van de internationale architectuurkritiek. Daarbij speelden zowel een zoektocht naar de autonomie van de architectuur, een sterke koppeling tussen architectuur en andere kunsten, een zich ontluikende stedelijke cultuur, als de verzelfstandiging van de Vlaamse Gemeenschap die nieuwe initiatieven voor architectuur met zich bracht. Sinds tien jaar zijn deze evoluties in een stroomversnelling, en krijgt de Vlaamse architectuur ook waardering van buiten de landsgrenzen.

Prelude, een blik op de nieuwe garde

Een presentatie van architectuurprojecten in Vlaanderen en Nederland is uitdagend om verschillende redenen. Ondanks de gemeenschappelijke taal, en de relatieve culturele vertrouwdheid, opereren architecten in Nederland en Vlaanderen in een opmerkelijk verschillend architectuurklimaat, ruimtelijke en culturele context. De gezamenlijke bloemlezing wil een nieuwe dialoog tot stand brengen tussen twee architectuurculturen aan de hand van een selectie maquettes. Curator Sofie De Caigny nodigde Jantje Engels en Marius Grootveld uit om een sectie over een jonge generatie architecten te cureren, Prelude genaamd. Daarin is deze dialoog een wezenlijk onderdeel van de architectuurcultuur in Vlaanderen en Nederland.

De tentoonstelling maakt deel uit van het culturele programma rond de Buchmesse in Frankfurt, waar Nederland en Vlaanderen dit jaar gastland zijn. 

PERSDOSSIER

Catalogus

Maatwerk. Made to measure / Concept and craft in architecture from Flanders and the Netherlands
Vlaams Architectuurinstituut en Deutsches Architekturmuseum, Antwerpen 2016

Opening

7 oktober 2016 om 20u00 in het Deutsches Architekturmuseum in Frankfurt

Lezingenprogramma

Bekijk ook het programma van panelgesprekken naar aanleiding van de tentoonstelling:

Colofon

productie Vlaams Architectuurinstituut en Deutsches Architekturmuseum
curator Sofie De Caigny
curator 'Prelude'  Veldwerk Architecten
scenografie Veldwerk Architecten
in samenwerking met Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Het Nieuwe Instituut

Met de steun van

de Vlaamse Overheid, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering in Duitsland, Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Duitsland, Flanders & The Netherlands. Frankfurt Bookfair Guest of Honor 2016

Bijlage: 
PDF-pictogram Invitation

Extra informatie

Organisatie: 
Vlaams Architectuurinstituut en Deutsches Architekturmuseum
Locatie: 
Deutschers Architekturmuseum Frankfurt, Schaumainkai 43, 60596 Frankfurt am Main
E-mailadres: 
cvaa@vai.be