• Brief van Raphaël Verwilghen aan Henry van de Velde, 1943. Archives et Musée de la Littérature
  • CVAa-campagnebeeld Erfgoeddag 2014. Archief Raphaël Verwilghen, KU Leuven. Vormgeving Griet Stellamans
Lezing en congres

Nocturne / Ontwerpen voor de wereld. Verwilghen en het Belgisch paviljoen in Parijs in 1937

di, 03/06/2014 - 20:00

Op dinsdag 3 juni kon u de tentoonstelling Ontwerpen voor de wereld. Verwilghen en het Belgisch paviljoen in Parijs in 1937 bezoeken tijdens een nocturne. Vanaf 19 u stonden medewerkers van het CVAa en van het Universiteitsarchief klaar voor een woordje uitleg bij de tentoongestelde stukken in de galerij van de bibliotheek. Om 20u kon u twee korte lezingen bijwonen in de leeszaal van de Universiteitsbibliotheek:

  • Luc Verpoest (KU Leuven) belichtte de lange en intensieve briefwisseling tussen Raphaël Verwilghen en zijn bekende collega en vriend Henry van de Velde.
  • Rika Devos (ULB) overschouwde meer dan anderhalve eeuw Belgische paviljoenen op wereldtentoonstellingen.

Als afsluiter bood het Universiteitsarchief een glas aan. Een vijftigtal geïnteresseerden woonden de nocturne bij.

Na afloop van de nocturne kreeg het CVAa heel wat vragen naar publicaties en verdere informatie over de gepresenteerde onderwerpen. We zetten hier een en ander op een rijtje.

Briefwisseling Henry van de Velde en Raphaël Verwilghen

  • Brieven van Raphaël Verwilghen en Henry van de Velde kan u onder andere terugvinden in het archief Verwilghen (Universiteitsarchief KU Leuven) en in het archief Van de Velde (Koninklijke Bibliotheek van België, daar beheerd door de vzw Archives & Musée de la Littérature). Toelichting bij de architecturale correspondenten van Van de Velde brachten we vorig jaar samen in de bezoekersgids van de tentoonstelling Henry van de Velde. Brieven van architecten in de KBR, die liep van 26 september tot 30 november 2013. Gisteren kon u een exemplaar van de bezoekersgids meenemen, maar u kan de tekst (in het Nederlands, Frans en Engels) ook zelf downloaden op de publicatiepagina's van de CVAa-website.
  • Op 3 april 2013, de 150ste geboortedag van Henry van de Velde, sprak Friedl Lesage op Radio 1 met Luc Verpoest over de brieven van Van de Velde. U kan dit gesprek hier herbeluisteren.
  • Luc Verpoest is emeritus hoogleraar van de KU Leuven en u kan regelmatig lezingen, begeleide bezoeken en architectuurreizen onder zijn begeleiding bijwonen, onder andere georganiseerd door Amarant.

België en wereldtentoonstellingen

 

Extra informatie

Organisatie: 
Centrum Vlaamse Architectuurarchieven i.s.m. Universiteitsarchief KU Leuven
Locatie: 
Universiteitsbibliotheek KU Leuven, Ladeuzeplein 21, 3000 Leuven
Contactpersoon: 
Ellen Van Impe
E-mailadres: 
cvaa@vai.be