• Ontwerp voor doopvont voor de kerk van Boezinge, Albert Van huffel, 1928 - Archief van het Bisdom Brugge
donderdag, 4 april, 2013 - 17:00

10 jaar CVAa / Het archief Albert Van huffel

Meer dan één architect ontwierp behalve gebouwen ook interieurs en meubilair. Zo ook Albert Van huffel, de architect die vooral bekend is als ontwerper van de basiliek van Koekelberg.

Van huffel ontwierp onder andere deze doopvont voor de wederopbouw van de kerk van Boezinge, in de Westhoek. Deze tekening wordt bewaard in het Archief van het Bisdom Brugge en maakt deel uit van het archief van Jules Vanneste, pastoor van het naoorlogse Boezinge. Het eigen archief van Van huffel bevindt zich in het Design museum Gent. Behalve deze twee bewaarplaatsen beschikt ook de school ENSAV La Cambre in Brussel over tekeningen met meubelontwerpen van Van huffel.

In 2006-2007 begeleidde het CVAa een studente archivistiek bij het opmaken van de inventaris van het archief Van huffel in het Design museum. Het stuk met de doopvont van Boezinge werd als illustratie opgenomen in de archievengids Het Gekwetste Gewest in 2009. Van huffel was een van de vele architecten die op een of andere manier betrokken waren bij de wederopbouw van de 'verwoeste gewesten' na de Eerste Wereldoorlog.

Sinds november 2011 is het CVAa erkend als 'landelijk expertisecentrum voor het cultureel erfgoed van het ontwerp van de omgeving'. Bijgevolg valt de focus niet langer enkel op architecten en hun erfgoed, maar ook op vormgevers (interieurarchitecten, meubelontwerpers, ...). Architecten die ook meubilair ontwierpen, zoals Van huffel, krijgen daarom opnieuw aandacht, dit keer om zicht te krijgen op hun vormgevingsactiviteit. 

Het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven viert in 2013 zijn tiende verjaardag. Wekelijks zetten we momenten van tien jaar werk in de kijker: bijzondere stukken uit opgespoorde archieven die een veilig onderkomen vonden, tentoonstellingen en projecten, de vele partners met wie we samenwerkten. Bekijk hier de andere berichten uit de reeks.