• Archief Van Den Berghe-Pauvers, Stadsarchief Gent
  • Meubelmakerij Van Den Berghe-Pauvers. Foto Storm Calle (c) Stad Gent, De Zwarte Doos, Stadsarchief

10 jaar CVAa / Het archief Van Den Berghe-Pauvers

In 2011 begeleidde het CVAa de overdracht van het archief van meubelbedrijf Van Den Berghe-Pauvers naar het Stadsarchief van Gent (De Zwarte Doos). Het bedrijf was in dat jaar stopgezet en de familie Vanden Berghe schonk het archief aan de Stad Gent. In samenwerking met De Zwarte Doos documenteerde het CVAa vlak voor de sluiting het productieproces van de meubelmakerij door middel van foto’s, een film waarin de verschillende machines in werking zijn, en korte interviews met de bedrijfsleider en de werknemers.

De meubelfabriek Van Den Berghe-Pauvers was sinds 1907 gevestigd in de Meibloemstraat in Gent. In 1938 nam Albert Vanden Berghe het roer over van zijn vader Désiré. Onder zijn leiding speelde het bedrijf een rol in de moderne vormgeving van de jaren 1950 en 1960. Het werkte samen met ontwerpers als Jos De Mey en Gaston Eysselinck. Sinds het einde van de jaren 1960 was de laatste generatie aan zet, met Bob, Dries en Hilda Vanden Berghe. Het bekendste meubel dat bij Van Den Berghe-Pauvers in productie was, was de Cirkante Tafel, in 1976 ontworpen door Bob Vanden Berghe.   

In 2013 begeleidde het CVAa de stage van studente Archivistiek Lieze Neyts. Zij herverpakte het archief en maakte een inventaris. Het archief loopt van 1900 tot de stopzetting van het bedrijf in 2011 en telt ongeveer 50 strekkende meter.

 

Het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven viert in 2013 zijn tiende verjaardag. Wekelijks zetten we momenten van tien jaar werk in de kijker: bijzondere stukken uit opgespoorde archieven die een veilig onderkomen vonden, tentoonstellingen en projecten, de vele partners met wie we samenwerkten. Bekijk hier de andere berichten uit de reeks.