• Tijdschrift L'Habitation à bon marché, collectie Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Digitalisering Belgische architectuurtijdschriften

In 2013 diende de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, in samenwerking met het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven, de Universiteitsbibliotheek UGent en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, een aanvraag in bij het Fonds Baillet Latour. Dit fonds trekt jaarlijks een budget uit om bij te dragen tot het behoud, de restauratie en revaluatie van belangrijke elementen van Belgisch roerend erfgoed met internationale faam. Hiervoor werkt het fonds nauw samen met de Koning Boudewijnstichting, die zelf al meer dan twintig jaar actief is op het vlak van restauratie en revaluatie van het erfgoed.

In de projectaanvraag stelden de partners de digitalisering van Belgische architectuurtijdschriften voor uit de periode voor de Tweede Wereldoorlog, met name L'ÉmulationL'Habitation à bon marché, Bâtir en L'Ossature métallique. De keuze van de tijdschriften werd bepaald door hun architectuurhistorische belang en de aanwezigheid van een volledige reeks in de collecties van de partnerbibliotheken. 

In november 2013 vernamen de partners dat het Fonds Baillet Latour de aanvraag honoreerde. De concrete voorbereidingen konden dan volop van start gaan.

Duurzame digitalisering

Volg hier de verschillende stappen in het project Digitalisering Belgische architectuurtijdschriften. 

Architectuurtijdschriften online

Lees meer over architectuurtijdschriften die nu al online doorzoekbaar zijn (België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, UK, USA).

Expert meeting

In aanloop naar het digitaliseringsproject bracht het CVAa in 2012 enkele binnen- en buitenlandse experten en bibliothecarissen samen. Lees meer over deze expertmeeting. 

Bekijk ook de tools en documentatie die voortvloeiden uit het bredere partnerproject rond behoud en beheer van Belgische architectuurtijdschriften.

Nieuwsbrief

Bekijk hier de nieuwsbrieven van oktober 2014 en juni 2015 over het digitaliseringsproject.