• deSingel uitbreiding internationale Kunstcampus, Stéphane Beel Architecten, © El
  • deSingel - Stynen (Architectuurarchief Provincie Antwerpen)

Erfgoed en bouwbedrijf / deSingel, een gebouw op olifantenpoten

CDM is een hooggespecialiseerd bedrijf dat de bouw- en industriële sector bijstaat met isolatieoplossingen voor geluid en trillingen. De ingenieurs van CDM zoeken naar de beste oplossingen om de invloed van trillingen en geluid te beperken in onze werk- en woonomgeving. Zeker nu de helft van de wereldbevolking in steden leeft, waar infrastructuur, wonen, zorg en werken dicht op elkaar zitten, bieden de producten van CDM antwoorden op actuele problemen. Eén van de oplossingen die CDM biedt om de invloed van trillingen en geluid bij gebouwen te minimaliseren, zijn de zogenaamde ‘Olifantenpoten’. Het is een soort elastische laag in de fundering van bouwconstructies die omgevingsgeluid en -trillingen minimaliseert. Zo worden bijvoorbeeld de trillingen van spoorwegverkeer geneutraliseerd.

Om hun projectportfolio te versterken, dook CDM in de geschiedenis van het bedrijf. Daarbij deed het een interessante ontdekking. DeSingel in Antwerpen is, met zijn twee concertzalen, een gebouw met uitzonderlijke akoestische vereisten en om daaraan tegemoet te komen moeten omgevingstrillingen en -geluid zo veel mogelijk geneutraliseerd worden. Pronouvo, de voorloper van het huidige CDM, bedacht in 1964 een handige oplossing voor Léon Stynen, de architect van deSingel. Door het gebouw op trillingsdempende steunen te plaatsen, die geluiden van buitenaf dempen, blijft de akoestische vervuiling zoveel mogelijk beperkt. Tot vandaag kan het publiek in de Rode en Blauwe Zaal nog steeds genieten van voorstellingen zonder geluid van buitenaf.

Het gebruik van de akoestische pijlers, door de gebruikers van deSingel ‘Olifantenpoten’ genoemd, was een technische primeur voor Europa. Door het plannenarchief van deSingel te raadplegen toonde CDM aan dat deSingel de naam van “1st building on isolators” toekomt, één jaar eerder dan Albany Court in Londen.

Aan de hand van de verworven informatie maakte CDM een projectfiche voor hun online projectportfolio, dat nu teruggaat tot 1964. Dankzij hun zoektocht in de archieven kan CDM met recht aanspraak maken op de realisatie van het eerste Europese gebouw op akoestische pijlers.

Detailtekening van de “Olifantenpoten” (archief deSingel - CDM)

Terug naar de praktijkvoorbeelden.

Terug naar de hoofdpagina.