• Bezoek aan BP-building en omgeving onder leiding van Expeditie De Stad, 9 december 2017
nieuws

Succesvolle voorzet op het Stynenjaar 2018 met congres in deSingel

Van 7 tot 9 december 2017 verzamelden meer dan 100 Vlaamse, Belgische en internationale onderzoekers, erfgoedwerkers, studenten, monumentenzorgers en andere geïnteresseerden in deSingel voor het congres 'Architecture and professionalism: New approaches to the work of Léon Stynen and his international contemporaries'. In vijftien presentaties verdeeld over drie sessies bogen ze zich over het werk van architect Léon Stynen, zijn aanwezigheid in Belgische en internationale tijdschriften, het statuut van zijn oeuvre en zetten ze hem naast tijdgenoten zoals Togo Murano, Ronald Rainer, Marcello Piacentini, Dagoberto Ortensi en Emmanuel Lazarides. Net zoals Stynen speelden deze architecten een belangrijke rol in de architectuur(cultuur) van hun land, maar bleef hun faam grotendeels binnen de landsgrenzen. 

In korte presentaties toonden enkele Belgische erfgoedinstellingen en architectuurorganisaties voorbeelden van cultureel-erfgoedprojecten rond architecten en architectuurarchieven die inspirerend kunnen werken voor het Stynenproject in 2018, over onder andere wederopbouwarchieven, aannemersarchieven en briefwisseling van architecten. In een interessante lezing typeerde keynote speaker Adrian Forty​, Stynen als deel van een generatie voor wie de komst van het modernisme voor een sterke cesuur zorgde, omdat het alles wat ze in hun veeleer traditionele opleiding leerden, op de helling zette. Herbeluister hier de lezing met de titel On becoming a Modernist Architect

Het congres werd gevolgd door bezoeken aan gebouwen van Stynen in Antwerpen, zoals zijn eigen woning, deSingel, de BP-building en het appartementsgebouw De Zonnewijzer. Op zaterdag namen een vijftigtal geïnteresseerden deel aan de bustour van Docomomo Belgium naar andere Stynengebouwen: Hof Ten BosResidentie Elsdonck, het voormalige RTT-gebouw en de school Peter Pan in Sint-Gillis.

Het samenbrengen van internationaal en Belgisch onderzoek en het presenteren van culturele-erfgoedprojecten rond architectuurarchieven zorgde voor interessante discussies en uitwisselingen. De gelegde internationale contacten vormen een belangrijke basis voor de verdere werking van het nieuwe Architectuurarchief Vlaanderen, waarin het voormalige Centrum Vlaamse Architectuurarchieven en het voormalige Architectuurarchief Provincie Antwerpen de krachten bundelen vanaf 1 januari 2018. Het congres vormde een uitstekende voorzet voor het Stynenjaar 2018 en legde heel wat uitdagingen bloot rond het oeuvre van de architect.