nieuws

Uniek boek zet historische bedrijven in de kijker

Maandag 9 december stelden ETWIE en Uitgeverij Snoeck het nieuwe boek ‘Eeuwen ondernemen. 100 honderdjarige bedrijven vertellen hun verhaal’ voor.

Samen met verschillende partners ging ETWIE de voorbije maanden op zoek naar bedrijven in Vlaanderen en Brussel die al meer dan een eeuw bestaan. Het fraai uitgegeven boek 'Eeuwen ondernemen' belicht de geschiedenis en het erfgoed van 100 historische bedrijven in woord en beeld: verrassende verhalen en anekdotes, gecombineerd met schitterend beeldmateriaal uit de oude doos.

Bedrijven die honderd kaarsjes of meer mogen uitblazen, zijn bijzonder. Vaak begonnen als een eenmanszaak of een kleine onderneming, zijn ze gegroeid en trotseerden ze een aantal grote maatschappelijke en economische uitdagingen. Ze wisten zich noodgedwongen aan te passen aan veranderende omstandigheden, of ze zorgden met innovaties voor een frisse wind in hun sector.

ETWIE selecteerde 100 bedrijven uit een lijst van 600, waaronder ook een groot aandeel van bouwbedrijven, zoals Entreprises Louis De Waele, Groep Van Roey en Braet NV.

Op vraag van ETWIE doken deze bedrijven de voorbije maanden in hun archieven. Hoe is het bedrijf ontstaan en welk parcours heeft het afgelegd? Zijn er nog sporen van dit verleden bewaard gebleven? Naast zijn eigen geschiedenis zet ieder bedrijf in het boek ook een bijzonder object in de kijker. Historische documenten, reclame, foto’s, maar ook oude machines, gereedschap, technieken of gebouwen: stuk voor stuk zijn het getuigen van de levensverhalen van de ondernemingen.

Met de nieuwe publicatie wil ETWIE het grote publiek laten kennismaken met de boeiende verhalen die schuilen achter de fabriekspoorten. Tegelijk is het boek een oproep aan de bedrijfswereld en de overheid om in te zetten op dit erfgoed, als belangrijke getuige van eeuwen economische ontwikkelingen.

De publicatie van het boek past in een breder traject: verschillende erfgoedpartners, waaronder ook het CVAa, werken al sinds 2014 samen om het thema bedrijfserfgoed op de kaart te zetten. Eén van de resultaten is de website www.bedrijfserfgoed.be, een laagdrempelige portaalsite waarop bedrijven inspiratie vinden om aan de slag te gaan met hun erfgoed. Binnenkort wordt een brochure verspreid om bedrijven te sensibiliseren.