• (c) Erfgoedcel Leuven
Tentoonstelling

Expo \ HERLEVEN. Leuven na 1918

wo, 09/05/2018
zo, 11/11/2018

Leuven werd 100 jaar geleden zwaar getroffen. Hoe bouwde de Leuvenaar zijn dagelijks leven en zijn stad weer op na het einde van de Eerste Wereldoorlog? De expo ‘HERLEVEN. Leuven na 1918’ toont je de veerkracht van de stad en haar bewoners.

De Duitsers staken in augustus 1914 Leuven in brand. Het centrum van Leuven was nagenoeg volledig verwoest. Niet alleen verschillende openbare gebouwen gingen in de vlammen op, zoals de stadsschouwburg, het Tafelrond, de universiteitsbibliotheek en het gerechtshof, maar ook tal van huizen. In Leuven centrum brandden 1.081 panden uit. En ook de deelgemeenten deelden in het leed. In Kessel-Lo werden 461 huizen vernietigd, in Heverlee 95, in Wilsele 36 en in Korbeek-Lo 12.

Al tijdens de oorlog begon Leuven plannen te maken voor de wederopbouw. De stad stond voor een groot dilemma. Hoe bouw je een historisch centrum terug op? Moest er gekozen worden voor een resoluut moderne aanpak of werd best zo veel mogelijk de vroegere, vooroorlogse toestand hersteld? Het debat woedde hevig. Niet alleen tussen architecten, maar ook tussen de verschillende overheden en bij de Leuvense burgers. Zelfs internationaal werd het gevoerd.

Drie maquettes van een bouwblok in Leuven tonen in de expo de impact van de verwoesting en de wederopbouw op het vlak van stadsplanning en architectuur. Hoe de stad er vandaag uitziet is in belangrijke mate bepaald tijdens de wederopbouw.

Op een interactief touchscreen in de expo kan je bijna 1.000 Leuvense wederopbouwpanden selecteren. Je kan het gevelplan bekijken en komt te weten wie het pand ontwierp, wie er woonde en wie de eigenaar was.

Meer info