Boek, dvd en erfgoedproject / Bewegende landschappen. Over stedenbouw en film

Op 10 december 2013 stelt het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven de publicatie Bewegende landschappen. Over stedenbouw en film voor in deSingel in Antwerpen (20u). Dit boek met dvd is het eerste volume in de nieuwe publicatiereeks van het Vlaams Architectuurinstituut. Samen met de boekvoorstelling wordt een film uit 1972 van Wim Robberechts in première getoond.

In Bewegende landschappen laten vier auteurs hun licht schijnen op een stukje Belgische landschaps- en stedenbouwgeschiedenis van de jaren 1950-1970, aan de hand van vier films, die op een dvd bij het boek zitten.

Behalve deze vier films van Charles Dekeukeleire, Luc De Heusch en Jef Cornelis, bracht de zoektocht naar bewegend beeld over het Belgische en Vlaamse landschap van de voorbije decennia nog een ongekende parel aan het licht: een film op basis van een reeks luchtopnames uit 1972, gemaakt door Wim Robberechts. Zijn film toont België vanuit de lucht met nadruk op de grote infrastructuurwerken toen: de ring van Antwerpen, Brussel en Charleroi, havens en kanalen.

Boek, dvd en filmpremière kaderen in een ruimer erfgoedproject van het CVAa, dat stedenbouwerfgoed in kaart brengt, naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de wet op de stedenbouw (1962) in 2012. De resultaten van deze zoektocht zijn verwerkt in:

Het CVAa legde binnen dit project ook mondelinge bronnen vast: negen sleutelfiguren van de recente stedenbouwgeschiedenis werden geïnterviewd. Deze interviews worden eveneens via www.cvaa.be ontsloten. 

Praktisch

  • Locatie: deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
  • Tijdstip: 20 u.
  • Programma: inleiding door Sofie De Caigny en Christoph Grafe, gevolgd door filmvertoning (38 min.)
  • Inschrijven (gratis)