Nieuwe publicatie / Maquettes. Verbeelding op schaal

Op 13 november 2014 verschijnt het boek Maquettes. Verbeelding op schaal, een coproductie van het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven en het STAM Gent. Die dag opent ook de tentoonstelling met dezelfde titel in het STAM Gent.

Maquettes zijn geliefde stukken in architectuurarchieven. Ze zijn visueel aantrekkelijk, spreken zowel professionals als het brede publiek aan en zijn onmisbare stukken in architectuurtentoonstellingen. Vijf auteurs onderzoeken de context waarbinnen maquettes functioneren, hun communicatieve kracht en de aantrekking van het verkleinen.

De geïllustreerde teksten van Sofie De Caigny, Annelies Nevejans, Marc Dubois, Oliver Elser, Pieter Uyttenhove en Christoph Grafe geven een beeld van de vele intrigerende maquettes in Belgische en buitenlandse collecties, waaronder het Brugse Gruuthusemuseum, het Gentse Rijksarchief, de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, de Universiteitsbibliotheek KU Leuven, de Boekentoren, het Rijksmuseum Amsterdam, het Deutsches Architekturmuseum in Frankfurt, het Parijse Musée des Plans-Reliefs... 

Maquettes. Verbeelding op schaal is de tweede uitgave in de rode reeks van het Vlaams Architectuurinstituut, waarin eerder het boek met dvd Bewegende landschappen. Over stedenbouw en film verscheen in 2013.

Bestel hier de publicatie