• Campagnebeeld Stynen2018. Léon Stynen met de maquette van het Economische Centrum in Antwerpen, circa 1969. (Archief Paul De Meyer) (Collectie Vlaams Architectuurinstituut. Langdurige bruikleen Vlaamse Gemeenschap)
  • Léon Stynen, woning Verstrepen, Boom, 1927. Architectuurarchief Vlaanderen - Vlaams Architectuurinstituut
  • Léon Stynen, eigen woning, Antwerpen. Architectuurarchief Vlaanderen - Vlaams Architectuurinstituut
  • Léon Stynen, BP-toren, Antwerpen. Architectuurarchief Vlaanderen - Vlaams Architectuurinstituut
  • Léon Stynen, deSingel, Antwerpen. Architectuurarchief Vlaanderen - Vlaams Architectuurinstituut
  • Léon Stynen, interieur Sint-Rita, Harelbeke. Architectuurarchief Vlaanderen - Vlaams Architectuurinstituut
project

Stynen2018

2018 is het jaar waarin het Vlaams Architectuurinstituut, deSingel, de Provincie Antwerpen en Stad Antwerpen het oeuvre van de Belgische modernistische architect Léon Stynen (1899 – 1990) via tal van activiteiten in de kijker plaatsen.

Léon Stynen
Weinig Belgische architecten laten zo’n markant en divers oeuvre na als Stynen. Meer dan vijftig jaar lang was hij actief als architect, stedenbouwkundige en designer. Hij was over het hele land werkzaam, met een grote voorliefde voor zijn geboortestad Antwerpen. Als directeur van het Hoger Instituut voor de Sierkunsten Ter Kameren (1950 – 1965) beïnvloedde hij generaties kunstenaars en architecten. Geïnspireerd door Le Corbusier en als voorzitter van de Orde van Architecten was hij een belangrijk promotor van de moderne architectuur. Enkele sleutelwerken van het modernisme in België staan op zijn naam. Bekende gebouwen van Stynen zijn deSingel, de BP-building en de casino’s van Oostende en Knokke.

Curatoren Bart Tritsmans en Nina Serulus over Léon Stynen:

Stynen2018
Bezoek gebouwen van Stynen tijdens Open Monumentendag. Ontdek Stynens archief, leven en oeuvre in de overzichtstentoonstelling 'Léon Stynen, architect' in deSingel. Maak er tegelijk het Stynen-parcours mee en de installatie Stynen op schaal, of bezoek de twee kleinere tentoonstellingen 'Stynen kiest kunst' en 'Stynen in Chandigarh' in het Architectuurkabinet. Neem het boek 'Léon Stynen. A Life of Architecture (1899-1990)' ter hand en woon lezingen en rondleidingen bij in de tentoonstellingen én in de stad, zowel met de fiets als te voet. Of begeef je online op de Flickr-pagina van het Architectuurarchief Vlaanderen.

Een greep uit het aanbod:

Léon Stynen Architectuurroute
Voor de echte Stynenaficionado's ontwikkelde het Vlaams Architectuurinstituut samen met de stad Antwerpen een Léon Stynen Architectuurroute. Download de route via de Antwerp Museum App of de Erfgoed App. Of haal jouw Stynenkaart af in deSingel of bij Visit Antwerpen, Grote Markt 13, 2000 Antwerpen. Download de route hier (pdf)

Heb je een talent voor fotografie? Neem dan je fototoestel mee en doe mee aan de fotowedstrijd.

Meer info op stynen2018.be of volg #stynen2018

Stynen2018 is een initiatief van het Vlaams Architectuurinstituut
Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Provincie Antwerpen
Mede mogelijk gemaakt door