Autonomous Architecture in Flanders. The Early Works of Marie-José Van Hee, Christian Kieckens, Marc Dubois, Paul Robbrecht and Hilde Daem

Robbrecht en Daem Architecten, Christian Kieckens Architects, Marie-José van Hee Architecten en Marc Dubois leken niet veel affiniteit te hebben met het postmodernisme of het sociale bewustzijn als uitgangspunt van de architectuur. Ze ontwikkelden een onderzoeksgerichte ontwerpattitude gebaseerd op architectonische morfologie en typologie. Architectuur werd aangeduid als een autonoom ruimtelijk fenomeen, vanuit het standpunt van bewoning en ervaring. Kunst en vakmanschap beschouwden ze als centraal in het maken van architectuur. Op die manier definieerden ze een architectonische taal die groeide vanuit ruimtelijke analyses en geïntegreerde reflecties over kunst, met een sterke historische reflectie.

Wat definieert deze generatie? Wat zijn de fundamenten van hun architectuur, en waar komen ze vandaan? Waarnaar waren zij op zoek na hun afstuderen in 1974 in Gent aan het Sint-Lukasinstituut, en wat dreef hen de jaren nadien? Op welke manier hebben zij de huidige architectuurcultuur gevoed?

Deze vragen vormen het uitgangspunt van deze internationale publicatie.

Het redactiecomité bestaat uit Dr. Caroline Voet (KU Leuven, Campus Sint-Lucas), Dr. Lara Schrijver (Universiteit Antwerpen), Dr. Sofie De Caigny (Vlaams Architectuurinstituut) en Katrien Vandermarliere.

Het boek werd gepresenteerd op 5 juni 2016, tijdens de finissage van de tentoonstelling Christian Kieckens in deSingel (14 u).

Bekijk de inhoudstafel en andere info op de website van Leuven University Press.

Lees meer over Generatie 74

Lees ook Architectuur in Vlaanderen 1980-2015