Bewegende Landschappen. Over Stedenbouw en Film

Bewegende landschappen. Over stedenbouw en film

Van ‘het lelijkste land ter wereld’ tot ‘een land zonder landschap’: architecten zijn niet mild voor België en Vlaanderen. Hoe keken cineasten naar de naoorlogse stedenbouw? Het CVAa bracht vier unieke films en teksten over de omgang met landschap en verstedelijking, in het boek Bewegende landschappen. Over stedenbouw en film

Deze uitgave bevat stukken van Michiel Dehaene, Bruno Notteboom, Michael Ryckewaert en Sofie De Caigny. Elke auteur belicht een aspect van de naoorlogse omgang met landschap en verstedelijking in België aan de hand van een van de getoonde films, die op een bijhorende dvd in het boek zitten. De publicatie is op 10 december voorgesteld aan het publiek in deSingel (20u) en is het eerste boek in de nieuwe VAi-reeks.

Bewegende landschappen is een coproductie met

  • Argos. Centrum voor Kunst en Media (www.argosarts.org). Argos beheert de rechten van de films Vlaanderen in Vogelvlucht en De Straat, beide van Jef Cornelis.
  • Cinematek (www.cinematek.be). Cinematek beheert de rechten van de films Eigen schoon, rijke kroon, Mensen maken de stad en Een centenkwestie van Charles Dekeukeleire.
  • Het Fonds Henri Storck (www.fondshenristorck.be). Het Fonds Henri Storck beheert de rechten van de film Zesduizend inwoners van Luc de Heusch. 

Het Vlaams Architectuurinstituut/Centrum Vlaamse Architectuurarchieven kreeg steun van de Nationale Loterij voor de realisatie van Bewegende landschappen.

Dit boek maakte deel uit van het Project Vijftig jaar wet op de stedenbouw van het CVAa. Bekijk hier de inhoudstafel en inleiding van de publicatie.

Lees hier de recensie van David Peleman in Ruimte, nr. 22, p. 95.